Thursday, September 3, 2015

Marylandin ajokortti ajokortittomalle :)

Ensimmaista kertaa elamassani olen siina tilanteessa, etta ajokortti on pakko hankkia. Aikaisemmin olen asunut joko julkisen liikenteen lahettyvilla, kampuksella tai kavelymatkan paassa tyopaikasta, kaupoista yms. Vaan nytpa asun sellaisella alueella, josta lahimmalle bussipysakille on 30 minuutin kavelymatka, junalle tunnin. En siis enaa selvia ajokortittomana.



Marylandissa ajokortin saa MVA:n kautta. MVA:n sivuihin kannattaakin tutustua hyvin, koska sielta loytyy mm. kirjallisten harjoitustesteja. MVAn toimipisteista voi hakea myos kirjasen, josta opetella naita kokeessa kysyttavia juttuja. Kirjanen on selkea, joten suosittelen sen hakemista.

Ensimmaisen askeleena ajokortin hankinnassa onkin liikennesaantojen opettelu. Kirjanen kannattaa lukea huolella, mutta eniten opin tekemalla harjoitustesteja netissa. Liikennesaantojen opettelun jalkeen oli vuorossa vierailu MVA:n toimipisteeseen hakemaan Learner's Permit-kortti ajoharjoittelua varten. LP on siina mielessa hyva hankinta, etta se kay myos henkilotodistuksesta. En saanut esimerkiksi avattua pankkitilia itselleni ennenkuin minulla oli joko LP, ajokortti tai State ID. Olen myos kayttanyt LP:ta lentaessani Yhdysvaltojen sisalla. LP on voimassa kaksi vuotta eli lyhyemman ajan kuin ajokortti tai State ID.

Koska en ole Yhdysvaltain kansalainen, minun tarvitsi ottaa mukaan erinaisia dokumentteja saadakseni Learner's Permit kortin:

1) Permanent Resident Card (aka green card, myos EAD kuulemma kavisi) todistamaan henkilollisyyteni ja immigration statukseni
2) Social Security Card (alkuperainen, kopio ei kay)
3) 2kpl todisteita, etta asun Marylandissa. Tahan kavisivat mm. sahkolaskut, pankin kirjeet, mutta koska meilla ne on miehen nimissa otin mukaani tuon Social Security Card-kirjeen seka yhden kirjeen USCIS:lta, joissa kummassakin oli nykyinen osoitteemme

Naiden dokumenttien perusteella MVA:n tyontekija totesi minun asuvan Marylandissa laillisesti ja siten olevan oikeutettu ajokorttiin. Paasimme siis jonottamaan virkailijan luo. Ensimmainen virkailija suoritti vision eli nakotestin. Testissa katsottiin kiikarimaiseen laitteeseen ja lueteltiin kirjaimia rivissa. Ensimmaisen kerran kun katsoin laitteeseen, oli kaikki sumeaa :o Toisella kerralla onneksi erotin kirjaimet, varmaan katsoin liian aikaisin :D Virkailija otti myos kuvan ajokorttia varten.

Nakotestin jalkeen jouduin jonottamaan knowledge eli kirjalliseen testiin. Testiin mennessaan sai valita haluaako testin pelkastaan tietokoneen naytolla vai haluaako myos kuulokkeet. Valitsin kuulokkeet, koska ne blokkasivat muiden testaajien meteloinnit yms ja muutenkin sain keskityttya paremmin testiin:) Itse koe oli tosi helppo eli monivalintakysymyksia, joiden yli sai hypata, jos ei tiennyt vastausta. Kun oli saanut kasaan tarvittavan maaran oikeita vastauksia, koe katsottiin suoritetuksi.

Kokeen suoritettuani sain mukaani paperin, jonka ojensin taas jonotuksen jalkeen virkailijalle. Maksoin hanelle $50 ja sain kateeni tulosteen, joka oli valiaikainen learner's permit. Oikea kortti taisi tulla noin viikon paasta postitse kotiin.

Seuraavaksi oli vuorossa Marylandissa pakollinen Driver's Ed eli ajokoulu. Pakollisena pitaa suorittaa 30h luentoja ja 6h ajoa ohjaajan kanssa. Useimmat ajokoulut tarjoavat myos kalliimpia paketteja, joissa on enemman ajoaikaa. Ajokoulut ovat aikalailla samanhintaisia eli $350, mutta yhdella oli tarjous $299 menossa, joten valitsimme sen. Opetusta oli yhteensa 10 paivaa eli istuin kaksi viikkoa joka arki-ilta 3h luennoilla. Olin muuten kurssin ainoa aikuinen, muut olivat 15-17 vuotiaita :D En voi sanoa oppineeni kurssilla mitaan maata mullistavaa, mutta liikennesaantojen kertaus oli ihan paikallaan. Lisaksi kavimme lapi kaytannon asioita autosta eli esimerkiksi mita erilaiset merkkivalot tarkoittavat ja mita pitaa tehda, jos autosta menee jarrut jne. Kurssin lopuksi piti suorittaa hyvaksyttavasti (vahintaan 80% kysymyksista oikein) kirjallinen monivalinta koe. Kysymyksia oli 50 ja sain itse tulokseksi 96% eli koe ei ollut kovinkaan vaikea.

En ole viela kaynyt ajotunneilla, mutta ensimmainen sellainen on vuorossa kolmen viikon paasta. Ajotunnit ovat 2h mittaisia ja ajokoulun opettaja tulee hakemaan minut kotoa ajelemaan ajokoulun autolla. Taman lisaksi aikuisen (eli yli 25-vuotiaan) pitaa suorittaa 14h ajoa omalla ajallaan siten, etta autossa on mukana yksi yli 21-vuotias, jolla on ollut voimassaoleva ajokortti hallussaan kaksi vuotta. Ajot pitaa merkata lokiin ja niista kolme tuntia pitaa suorittaa hamaran aikaan. Aikuisella pitaa olla LP hallussaan 45 paivaa ennenkuin voi suorittaa ajokokeen.

Nyt siis itsellani on edessa ajelua opettajan ja miehen kanssa. Driving skills test eli ajokoe on varattu lokakuun lopussa, joten raportoin silloin, miten loput ajoharjoittelusta meni, jos siis paasen lapi ajokokeesta :D Onneksi sen voi suorittaa uudelleen, jos ei ekalla kertaa korttia irtoa heh.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

7 comments:

Laura said...

Onnea ajokokeeseen ja muuhun :)

Siella on nakojaan tarkempaa tuon ajokortin hankkiminen kuin taalla. Kun itse sita hankin, niin kirjallisen kokeen jalkeen sain tosiaan tuon Learner's permitin, mutta sen jalkeen ei ollut mitaan pakollisia ajotunteja tms. Mies opetti mut ajamaan omalla autollaan ja kavin vain ajokokeessa (mika oli tyylia "aja korttelin ympari ja takaisin DMV:hen" ja siina se). Ihan hirvitti miten helppoa se oli. Ja viela enemman hirvitti, kuin tyontekija tokaisi, etta olin paivan ensimmainen joka oli lapaissyt (6 ihmista olivat ajaneet ennen minua)... Huh. Maksoi mulle muistaakseni $27 kokonaisuudessaan tuon kortin hankinta. Mutta minusta tuntuu etta taalla auto on pakollinen lahes kaikille, kun julkiset ei oikein kulje, niin ovat sen takia niin rentoja.

Sugar said...

Kiitoksia :)

Nama on tosiaan osavaltiokohtaisia, koska Nebraskassakin olisi saanut kortin kirjallisten ja ajokokeen jalkeen, ilman mitaan ajokouluja. Esim. miehen kotikylassa ei ole liikennevalojakaan eli ajokoe siella olisi ollut tosi helppo. Marylandissa itse ajokoe on ensin suljetulla radalla ja sitten liikenteen joukossa, huh. Saa nahda miten meikalaisen kay :D

Kata said...

Mä olen aikoinaan viisitoista vuotta sitten päässyt Marylandissä siihen vaiheeseen, että hankin tuon learner's permitin... Sitten innostus ja aika loppuivat kesken ja tulinkin Suomeen autokouluun. Tosin ajokortin sain lopulta kuitenkin vasta vuosia myöhemmin kun kävin autokoulun uudestaan Jamaikalla - on muuten Jamaikalla aika paljon vaativampi kuin miltä tuo Marylandin versio kuulostaa, vaikka niin usein saan kuulla heittoja siitä kuinka varmaan sain ajokorttini Jamaikalla maksamalla lahjuksen :/

Onnea ajotunteihin ja -kokeeseen! Elämä varmasti aukeaa ihan eri tavalla kun pääset liikkumaan siellä autolla vaikka alkuun ihan vain kotikulmillakin.

Leena said...

Onnea koitokseen - taidan itse olla yksi harvoista, joka ei ole päässyt kirjallisesta läpi ! (Tosin oma vika, kun en opiskellut).
Blogissani on sinulle myös haaste !

Sugar said...

Kiitos Kata! Itsea harmittaa, kun en vaan hankkinut ajokorttia Nebraskassa, se olisi saanut niin helposti! Mutta ehka ihan hyva kayda nama ajotunnit lapi, josko saan varmuutta ajamiseen sita kautta. Ja oikeassa olet, kylla ajokortti avaa itselleni monia uusia ovia.

Kiitoksia kommentista ja haasteesta, Leena! Tuskin olisin itsekaan paassyt harjoitustesteja tekematta lapi, osa kysymyksista kun ei liittynyt ajamiseen yhtaan, vaan osavaltion omiin saantoihin, joita en ainakaan itse olisi tiennyt ilman harjoittelua.

Anonymous said...

Kiva etta kirjoittelit kortin hankkimisesta! Ehka itsekin uskaltautuisin... Ainoana esteena onkin mun kova pelko koko ajamista kohtaan, taallakin saisi sen kortin varmasti helposti jos vahan rohkaistuisi.

Sugar said...

Meikalaistakin pelottaa, tosin enimmakseen ne muut autoilijat :) Tuntuu, etta kaikki ajaa taalla miten sattuu ja poukkoilee kaistalta toiselle vilkuttamatta ihan mihin tahansa minivaliin :O Mutta kylla se tasta :) Tsemppia!