Friday, April 10, 2015

Koulun loppua ja alkua

Blogissa on tullutkin jonkin verran kirjoitettua opiskeluistani. Olen opiskellut paljon, joidenkin mielesta ehka liiankin paljon. En varmasti olisi opiskellut useampaa tutkintoa, jos olisin joutunut ottamaan opintolainaa maksaakseni ne. Olemme miehen kanssa muihin amerikkalaisiin perheisiin verrattuna siina onnellisessa asemassa, etta meilla on vain yhden henkilon opintolainat maksettavana. 

Mies nimittain joutui aikoinaan ottamaan sievoisen summan lainaa, etta sai opiskeltua itselleen kandidaatin tutkinnon. Painvastoin kuin jotkut tuttavistani ovat luulleet uskallan sanoa, etta suurimmalla osalla amerikkalaisista vanhemmista ei ole mahdollisuutta saastaa niin paljon rahaa, etta voisivat maksaa lastensa high schoolin jalkeiset opinnot. Mieheni vanhemmat olivat saastaneet rahaa, mutta ne rahat oli pakko kayttaa sairaalamaksuihin kun yksi perheenjasen sairastui syopaan. Tiedan siis todella olevani etuoikeutettu, etta olen saanut opiskella paljon ilman lainataakkaa.

Olen siis valmistunut kaksi kertaa kandidaatiksi ja yhden kerran maisteriksi. Nyt alkaa olla toinen maisterin tutkintokin pulkassa eli olen vihdoin ja viimein palauttanut MBA-lopputyoni tarkastettavaksi, vain vuoden myohassa heh. Lopputyo oli pitkaan lahes valmis, mutta en vain ehtinyt keskittya siihen ennen kuin muutimme Marylandiin. Kesakuussa siis saan uuden Master tittelin ja nyt voin alkaa keskittya vaitoskirjan kirjoittamiseen :)

Siina missa meikalaisella loppui yksi koulu, minimiehella alkaa ensimmainen. Kavimme nimittain talla viikolla ilmoittautumassa Elementary Schooliin (ES), hui! Tuntuu kylla jotenkin liian aikaiselta tama koulu-uran aloittaminen 5-vuotiaana, varsinkin kun se alkaa heti taysilla paivilla. Toisin kuin joissain muissa osavaltioissa, Marylandin Kindergarten-luokissa istutaan heti jo koko paiva. 

Elementary schooliin ilmoittautuminen taalla hoidetaan menemalla omalle asuinalueelle maarattyyn kouluun. Oman koulun loytaminen olikin ensimmainen askel, silla leasing toimistosta oli kerrottu meille ihan eri koulu kuin se koulu minka alueeseen todellisuudessa kuulumme. Ei kylla yhtaan yllattanyt, etta saimme leasing toimistosta taas vaaraa tietoa. Luulinkin siis ensimmaiset viikot taalla asuessani, etta minimies menee toiseen elementary schooliin. Moms clubin aitien kanssa puhuttuani selvisi, etta meidan alueella on kolme ES-koulua ja asumme niiden "feeding zonien" kulmassa. Eli jos asuisimme n. 500m pohjoiseen kuuluisimme toiseen zoneen ja jos asuisimme n. 500m lanteen kuuluisimme kolmanteen zoneen. Onneksi netissa oli kartta, josta pystyi tarkistamaan mihin kouluun kuuluimme. Zone-rajoja ei todellakaan ole piirretty pitkien viivottimien kanssa :D

Ilmoittautumisesta oli vaikea loytaa tietoa, mutta loysin countyn nettisivuilta tiedon mina paivana ilmoittautuminen alkaa ja, etta ES office on auki klo 9-3.30 asti. Koska meilla ei ole paivisin autoa, lahdimme siis kavelemaan ensimmaisena ilmoittautumispaivana koululle. Matkalla alkoi tietenkin sataa ja perilla huomasimme koulun ovessa lapun, etta ilmoittautuminen on klo 9am-2pm ja klo oli 2.20pm. Aaargh. Onneksi menin kuitenkin sisalle kysymaan asiasta ja varmaan toimistosihteeri saali meita sateessa kastuneita sen verran, etta saimme kuitenkin ilmoittautua, huh.

Ilmoittautumista varten meilla piti olla minimiehen syntymatodistus tai passi (meilla oli jalkimmainen), paikallisen laakarin allekirjoittama rokotustodistus ja todisteet siita, etta asumme tahan kouluun kuuluvalla zonella. Rokotustodistuksen olin onneksi tajunnut hankkia etukateen jalleen kerran kiitos Moms clubin aitien neuvojen. Ilman rokotuksia ei nimittain paase oppilaaksi julkiseen kouluun Marylandissa. Rokotteet annetaan ilmaiseksi niille, joilla ei ole varaa maksaa niista ja rokote-vastaiset vanhemmat ilmeisesti laittavat lapsensa yksityiskouluihin tai kotikouluttavat heidat. En tieda tekevatko koulut poikkeuksia niiden lasten kohdalla, joita ei voida laaketieteellisista syista rokottaa. Rokotuksia ainakin vaadittiin enemman kuin Suomessa, koska minimies-raasu sai nelja lisarokotusta laakarisemalla. Todistukseksi asuinpaikoista taas kelpasivat vuokrasopimus tai asuntolainapaperit seka viimeisin sahko- tms. utility lasku. Lisaksi toimistosihteeri tarkisti minun henkilollisyyteni Suomen passista.



Naiden dokumenttien lisaksi piti tayttaa myos pari kaavaketta, jotka olin reippaana tyttona taytellyt ja tulostanut etukateen netista. Taman olin tehnyt koneella sen takia, ettei esimerkiksi nimien kirjoitusasusta jaa epaselvyytta kasialan takia. Yksi kaavakkeista kyseli oppilaan kotikielta (home language survey). Koska taytin kaavakkeeseen minimiehen olevan kaksikielinen paasee/joutuu han ESL-testaukseen, kun koulu on alkanut. Mielenkiinnolla odotan mita ESL opettaja sanoo meidan minimiehen kielitaidosta :) Nyt minimies on siis ilmoitettu koulu-uralle ja jaamme odottelemaan ensi kuussa olevaa orientaatiopaivaa, jolloin tutustumme kouluun. Jannaa!

Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua kaikille!

3 comments:

Leena said...

Minimiehen koulun alku on jännittävä juttu - melkein arvaan, että jännittävämpi äidille kuin lapselle ?
Muistan, että itse seurasimme koulubussin perässä muutaman kerran....:)

Veera A. said...

Onnea minimiehelle koulu-uralle ja onnea sinulle tutkinnosta! Tutkinnot (varsinkin maisterin) ovat tässä maassa kova valtti.

Me olemme myös onnekkaassa asemassa, sillä minun pieni opintolainani on maksettu ja Phill suoritti kanditutkinnon laivaston laskuun. Lisäbonuksena vielä Phillin mahdollisuus suorittaa nyt maisterin tutkinto ilmaiseksi sekä GI-bill, joka kustantaa yhdelle lapselle tutkinnon, jos lapsi syntyy sinä aikana, kun mies on aktiivisena laivastossa. Nämä ja sairasvakuutusasiat ovat ehdottomasti se syy, miksi olemme jatkaneet tätä laivastoelämää näin pitkään.

Sugar said...

Leena, no kylla se varmaan tosiaan on jannittavampaa meikalaiselle :) Ja jos olisi auto niin varmaan seurailisin myos koulubussia :D

Kiitos, Veera! Tuossa onkin monta hyvaa syyta, miksi harkita military uraa, jos ei ole mahdollisuutta maksaa koulutuksestaan.