Wednesday, June 1, 2016

Tyonhakua aloittelemassa

Pari kuukautta sitten kirjoittelin vahan surumielisesti elamastani taalla. Nyt on uima-altaat vihdoin avautuneet, joten olo on hieman piristynyt :) En ole enaa neljan seinan vanki vaan voin halutessani kavella yhdelle kolmesta uima-allasalueesta. 


Paatin myos aloittaa tyonhaun, vaikka voin ottaa tyot vastaan vasta syksylla. Olen viimeksi ollut tassa maassa tyohaastattelussa vuonna 2008, joten tyonhaku on talleen aluksi aika jannaa puuhaa :D Tyonhakua tietenkin vaikeuttaa se, etta iltapaivahoito on taalla aivan tajuttoman hintaista, joten olen yrittanyt etsia osapaivatoita. Ellei halua menna $9/h palkalla retail myyjaksi, on osapaivatoita aika huonosti tarjolla. Jos sellaisen loytaa, niin voi olla varma, etta asuinalueen 100+ muuta kotiaitia on myos laittanut hakemuksen ko. paikkaan :) Niinpa olen hakenut myos muutamaa kokopaivatyota.

Ensimmaisesta tyopaikasta soitettiin melkein heti, mutta homma kaatui siihen, etten voinut aloittaa toita kesakuussa. Sovittiin kuitenkin, etta otan taas yhteytta vahan ennenkuin tulen takaisin Marylandiin syksylla, jospa he viela etsivat tyontekijaa. 

Toisen tyohakemuksen laitoin countyn koulujarjestelmaan. Kyseessa on avoin tyonhaku, joten koskaan ei tieda mita tarjotaan :) Esimmaiseksi sain kutsun tekemaan Word ja Excel assessmentin, jonka tuloksien perusteella osa paasee jatkamaan tyonhakua ja osa ei. Sain kutsun testiin puhelimitse perjantaina ja itse assessment oli maanantaina eli en siis ehtinyt oikein kysella etukateen minkatasoinen oli. Mutta testitilaisuudessa sain selville, etta kyseessa oli Kenexa Prove it Word ja Excel assessmentit ja ennen testia kerrottiin, etta siina on kysymyksia laidasta laitaan advanced tasoon asti. Testissa pyydettiin esimerkiksi tekemaan macroja ja pivot taulukoita eli ei mitaan mahdottomuuksia. Itselleni tuli tosin yllatyksena, ettei shortcuteja ei saanut kayttaa, joten aikaa meni etsiessa niita oikeita kohtia valikosta. Sain tulokset heti samana paivana ja tuloksena oli 93.5/100 eli testi meni ihan ok, koska tuloksella 66/100 paasi eteenpain haastatteluissa.

Pari viikkoa testin jalkeen eli eilen sain ensimmaisen tyohaastattelukutsun ja se haastattelu olikin sitten jo tanaan. Puhelinsoitto tuli taas tosi yllattaen, enka ehtinyt/tajunnut kysya tyopaikasta mitaan, joten en oikeastaan edes tiennyt mita tyopaikkaa olin menossa hakemaan :D Haastattelussa sitten selvisi, etta kyseessa oli ala-asteen records secretaryn paikka. Koska tiesin kuitenkin etukateen mihin olin menossa haastatteluun otin selvaa illalla Googlen avulla koulusta. Kyseinen ala-aste on meidan countyn koyhimmalla alueella ja yli 80% oppilaista elaa koyhyysrajan alapuolella. Koulun lahistolla on aika paljon rikollisuutta (lahinna laittomiin koviin huumausaineisiin liittyvia) ja loytyipa uutisten mukaan alkuvuodesta koulun roskiksesta ladattu kasiasekin. Koulu oli saanut Great Schools arvosanan 4, mika ei ole kovin hyva, mutta eipa huonoinkaan. Vertailuna: meidan minimies kay ala-astetta, jonka arvosana on 10. 

Koululle paastyani huomasin tosiaan, etten ollut enaa countyn parhailla alueilla, mutta ei siella ihan toivottoman nakoistakaan ollut. Kavin vain koulurakennuksen toimistossa ja se oli kylla jo sitten astetta ankeampi paikka, kun vertauskohtana on meidan minimiehen koulun iloinen ja varikas toimisto. Vastaanoton sihteeri toivotti kuitenkin meikalaisen iloisesti tervetulleeksi ja myos rehtori vaikutti hyvin empaattiselta ja mukavalta tyypilta. Haastattelu oli rento ja rehtorista tosiaan jai miellyttava kuva. Rehtori kertoi tyon hyvista ja huonoista puolista, ja mainitsi myos, etta vanhemmat saattavat usein olla vaikeahkoja. Taman olin jo huomannutkin koulun kaytavalla, kun yksi vanhempi hakkasi siella nyrkilla seinaa, todeten, etta vihaa koko hemmetin koulua ja kukaan ei siella tieda mistaan mitaan... Palkka ei ole mikaan huippu, mutta lomat ja vakuutukset yms. olivat ihan ok.

Miten tyopaikan kanssa sitten kay/kavi? Tyopaikan valinnoista ilmoitetaan parin viikon sisalla, mutta koska voin aloittaa tyot vasta elokuun lopulla, tuskin saan tata tyopaikkaa. Olen siihen huomattavan ylikoulutettu, mutta se olisi tyoajoiltaan sopiva. Lisaksi tyopaikka on aika kaukana eli ilman ruuhkaa sinne ajaa 25 minuuttia ja ajaisin itse sinne ruuhka-aikaan eli tyomatka saattaisi olla hyvinkin pitka. Mutta kokemuksena tyohaastattelu oli mukava ja jatkan tyonhakua hyvilla mielin. Samalla paasin ajelemaan taas yksinani, koska mies meni toihin tyokaverin kyydilla ja jatti meikalaiselle auton. Ajaminen onkin alkanut sujua jo ihan ok :)

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

8 comments:

Eveliina said...

Kiva kuulla että oot aloittanut työnhaun! Tosi mielenkiintoiset kokemukset tähän asti! ;)

Sugar said...

Joo, hyva saada vahan muuta ajateltavaa! Toivottavasti saan haastattelukutsun johonkin muuhunkin kouluun, jotta saan lisaa vertailupintaa :)

Leena said...

Tsemppiä työnhakuun. Toivottavasti haastattelukutsuja tulee paljon ja saat paikan, joka parhaiten sopii elämäntilanteeseen. Nuo haastattelut itsellään ovat varmasti hyvää preppausta.

Sugar said...

Kiitos Leena! Pari muutakin haastattelukutsua on tullut LinkedInin kautta, mutta ne hommat ei tosiaan sopineet tyoajoiltaan. Samaa mielta, etta haastattelut on hyvia harjoituksia! Ja tulee heti parempi mieli, kun paasee hetkeksi ihmisten ilmoille :)

Pilvi said...

Lykkyä tykö työnhakuun! Tiedän mitä tarkoitat, että se on heti hyvä päivä kun on jotain "ohjelmaa" ihmisten ilmoilla. :)

Sugar said...

Kiitos Pilvi! Niinpa, sita oppii arvostamaan asioita, jotka Suomessa oli itsestaan selvia :-)

Jenni said...

Tsemppiä työnhakuun ja hyvä, että olet ajoissa liikkeellä! Mä hain töitä jostain marraskuusta asti, mutta sain sitten työpaikan vasta työluvan saapumisen jälkeen (ihan melkein heti sen jälkeen onneksi). Varmasti edeltävät työhaastattelukokemukset auttoivat, mutta tuli vähän myös fiilis, että taisi motivaatio olla täysin kohdillaan vasta, kun olin valmis niitä töitä ottamaan vastaan.

Sugar said...

Kiitos Jenni! Tuo on kylla totta, etta motivaatio on viela vahan hakusessa, kun en kuitenkaan voi aloittaa toita nyt heti. Ehkapa syksylla meikalaistakin onnistaa :)